Странични реакции след оперативно отстраняване на детеродни органи при жените

 


Според това кои органи се налага да бъдат отстранени, хистеректомията бива няколко вида (кликнете върху изображението, за да го видите в по-голям размер).

При жените, при локализация на ГИСТ в малкия таз, понякога се налага да се отстранят някои или всички детеродни органи. Тази операция, когато се отстранява матката най-общо се нарича хистеректомия, а когато се налага отстраняване и на яйчник, се нарича салпинго-оофоректомия.

Отстраняването само на матката не води до големи промени в организма. Когато е оставен един яйчник или част от него, той функционира и също няма значимо отражение върху него. При жени навлезли в менопауза оперативното премахване на детеродните органи също не оказва въздействие – техните яйчници вече не функционират и тялото им се е настроило към това състояние. При тях след такава операция съществува риск от понижена функция на сфинктерите на пикочния мехур (неволно изпускане на малки количества урина, т.нар. инконтиненция). Този проблем донякъде се редуцира медикаментозно. При жените в детеродна възраст отстраняването на яйчниците води до ранна менопауза, а състоянието се нарича посткастрационен синдром . Менопаузата е преустановяване на яйчниковата функция – спира производството на яйцеклетки, на половите хормони естроген и прогестерон. Нормално този процес трае с години, докато при оперативно отстраняване на яйчниците настъпва изведнъж.

Посткастрционният синдром се наблюдава у около 80% от жените с отстранени яйчници и първите му симптоми се появяват около 2 седмици след операцията. За него са характерни три основни групи оплаквания:

1. Вегетативно съдови разстройства – това сложно наименование всъщност се отнася до така наречените „топли вълни”. Те могат да се появят след месец – месец и половина след операцията. Започват от лицето, шията и гърдите – зачервяват се, жените се изпотяват. Кратки са и рядко създават голям дискомфорт. Към тази група от оплаквания са също и нощните изпотявания, сърцебиене, главоболие, световъртеж и др. Трябва да споменем и високото кръвно налягане – то трябва да се поддържа в норма с медикаменти, но лечението трябва да е съгласувано и с онколога, за да се избегне лекарствено взаимодействие на препарата за поддържане на кръвното налягане с иматиниб, сунитиниб или регорафениб.

2. Нервно психични смущения – става дума за влошаване на паметовите възможности и депресивни състояния. Те се наблюдават с различна тежест у около 50% от жените с отстранени яйчници. И в този случай, ако се наложи медикаментозно лечение задължително трябва да се внимава да не се компрометира лекарствения ефект на иматиниб, сунитиниб или регорафениб.

3. Ендокриннообменни нарушения – в следствие на прекратеното производство на хормони, жените напълняват. Това се случва с около 30% от оперираните. Има наблюдения, че жените които напълняват имат по-леки нервно психични разстройства.

Добре е тези състояния да бъдат коментирани с лекуващия екип и, ако значимо пречат на нормалния начин на живот да се предприеме хормонозаместителна терапия. Най-добре е това да стане с хормонални лепенки, защото тогава естрогенът не преминава през черния дроб. Никога не предприемайте хормонално лечение сами! Винаги обсъждайте всичко с онколога си, защото може да облекчите симптомите на менопаузата , но да попречите на иматиниб, сунитиниб или регорафениб да си свършат работата, а от това зависи животът ви!

• Прочете за предоперативно лечение с иматиниб. То може да редуцира туморната маса и така да се избегне една такава радикална операция…
• Прочетете за лекарствено взаимодействие на иматиниб и сунитиниб…


Странични реакции след операция на стомаха Странични реакции след оперативно отстраняване на далака Странични реакции след операция на черен дроб Живот с илеостома (колостома) уростома Странични реакции след оперативно отстраняване на детеродните органи при жените


Нежелани странични реакции от хирургичното лечение Нежелани странични реакции от лекарственото лечение Нежелани странични реакции от лечението с регорафениб
---------------------------------------------------------------------------

www.cancerhelp.org.uk

 
This template downloaded form free website templates