Странични реакции след оперативното премахване на далака

 

При хирургичните операции често се случва да бъде засегнат повече от един орган и макар ГИСТ да не се развива от клетките на далака, за да постигне чисти резекционни линии, хирургът може да пристъпи към неговото отстраняване.

Случва се да се наложи да се отстрани слезката (далак, а в епикризата може да пише спленектомия). Слезката е орган, който регулира някои функции на кръвта като съсирването ѝ, филтър е за бактериите, в него се разрушават някои кръвни клетки, изпълнява функции свързани с имунитета и защитните свойства на организма. Това е причина задължително да се поставя ваксина срещу пневмококова инфекция преди операцията за отстраняването ѝ.

При спешни състояния за такава ваксина няма време и в този случай отстраняването на органа е възможно да ви направи по-склонни към лесно развиване на инфекции, пневмонии, възпалителни процеси. Всичко това е задължително да се обсъди с лекар. Той ще ви даде насоки как да се справите с последиците от отстраняването на слезката, а вие бихте могли да си помогнете като се предпазвате от простудни и вирусни заболявания, храните се здравословно и пълноценно, имате добър двигателен режим. Добре е да знаете, че ако се лекувате с иматиниб, сунитиниб или регорафениб не се препоръчва поставянето на живи ваксини, а когато се разболеете и отидете на лекар, трябва да споделите с него, че слезката ви е отстранена, за да може той, при предписване на лечението, да се съобрази с вашето състояние. Настинки и вирусни заболявания в този случай се лекуват по-агресивно, най-често с антибиотици.

-------------------------------------------------------------------------

www.cancerhelp.org.uk

 
Странични реакции след операция на стомаха Странични реакции след оперативно отстраняване на далака Странични реакции след операция на черен дроб Живот с илеостома (колостома) уростома Странични реакции след оперативно отстраняване на детеродните органи при жените


Нежелани странични реакции от хирургичното лечение Нежелани странични реакции от лекарственото лечение Нежелани странични реакции от лечението с регорафениб

 
This template downloaded form free website templates