Как да кажем на детето си, че е болно от рак

 

За повечето родители, колкото е страшна новината за болестта на детето им, почти толкова са и притесненията около неизбежния разговор с него. В един такъв момент в който самите те са уплашени и объркани, трябва да се изправят пред отговорността да му обяснят болестта.
Трябва ли да му кажа, че е болно от ГИСТ?
Много родители смятат, че ще предпазят детето си, като не му казват истината за диагнозата. Повечето деца обаче, вече знаят, че нещо не е наред. Това ги кара да се страхуват и притесняват от честите хоспитализации и консултации с лекари. Неведението води до мисли за неща много по-лоши от това което им се е случило. Може да е причина да си мислят, че са наказвани с болестта за някоя пакост която са направили. Таени дълбоко в душата им, тези чувства непрекъснато ги измъчват. По-големичките, може да научат от сестрата или лекаря за заболяването си и безвъзвратно да изгубят доверието в родителите, които всъщност трябва да са тяхната опора. Така те ще се почувстват съвсем като изгубени. И вие, ако не знаете какво не е наред и какво изобщо се случва с вас ще се почувствате уплашени и разтревожени, какво остава за едно дете. Така или иначе, решението си е ваше, но трябва да знаете,че едно открито поведение ще спести доста страхове на детето ви, а на вас ще помогне да запазите доверието помежду си.
Какво и колко да му кажа?
Това зависи от самото дете, възрастта му и вашата лична преценка – как и колко би могло да разбере.

Когато говорим за ГИСТ с деца между 2 и 7 годиниКогато говорим за ГИСТ с деца между 7 и 12 годиниКогато говорим за ГИСТ с тийнейджъри Никога не бива да забравяме…РАКЪТ НЕ Е СМЪРТНА ПРИСЪДА
КАКВО ГУБИМ И КАК ПАК ДА ГО НАМЕРИМ
СТРАХ ОТ РЕЦИДИВ ИЛИ ЛЕКАРСТВЕНА РЕЗИСТЕНТНОСТ
СТРАХ ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СКЕНЕРА
ЛЕЧЕНИЕТО НА ГИСТ И ПРОМЕНИТЕ ВЪВ ВАШЕТО ТЯЛО
СЕКСУАЛНИЯ ЖИВОТ
КАК ДА КАЖЕМ НА НАШИТЕ ДЕЦА, ЧЕ СМЕ БОЛНИ ОТ РАК
КАК ДА КАЖЕМ НА ДЕТЕТО СИ, ЧЕ Е БОЛНО ОТ РАК
КОГАТО ЧЕТЕМ МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА
КРАЯT

 
This template downloaded form free website templates