Лечението на ГИСТ и промените във вашето тяло

 

ГИСТ и лечението му могат да са причина за промени в начина по който изглеждате. Някои от тези промени могат да се виждат, други можете да скриете с облеклото си.
Някои от тези промени могат да бъдат:
• Белези от хирургични операции
• Колостома/илеостома
• Рязко покачване или загуба на тегло
• Изтъняване/побеляване на косата
• Подпухване от задържането на течности
• Обриви
• Изранени длани и ходила
Лечението на ГИСТ може да е причина и за промени, които са свързани с начина по който тялото ви работи:
• Координация
• Умора
• Болка
• Безплодие
• Ранен климактериум
• Проблеми с паметта
Всяка от тези промени може да ви накара да се чувствате зле, да си мислите, че всички гледат вас, да живеете с мисълта, че сте като „дамгосани” като пациент с рак.
Всяка от тези промени може да ви накара да се почувствате слаби, увредени, дори ненужни и може да ви доведе до дълбока депресия. Затова, в следващите редове сме се опитали да дадем няколко съвета, които да ви помогнат да се справите с всичко това:
Говорете с други пациенти. Присъединете се към групата ни във Facebook, където непритеснявани от други членове на социалната мрежа можете да споделяте и задавате въпроси към хората там. Идвайте на нашите семинари – там ще срещнете пациенти с ГИСТ от цялата страна и от всички възрасти. Тези контакти ще ви накарат да се почувствате „сред свои”, ще ви накарат да разберете, че не сте сами, ще получите съвети „от първа ръка”. Не се изолирайте от приятелите и семейството си – напротив, търсете тяхната помощ и подкрепа. Говорете с тях, казвайте им за притесненията си, искайте им съвети затова как да се облечете, как изглеждате и т.н. Помолете ги да не ви щадят, а истински да ви подкрепят.
• Някои хора ще ви задават въпроси свързани с промените в тялото ви. Подгответе се с отговорите. Дори предварително ги репетирайте. Не е смешно, това ще ви подготви и ще ви накара да отговаряте по-спокойно и уверено. Помнете, че тези промени са заради лечението на вашето заболяване. Вие се борите с ГИСТ и трябва да сте горди с този факт! Вие не сте направили нищо лошо и не бива да допускате да се оправдавате пред никой за каквото и да било!
Не взимайте реакциите на околните толкова присърце. Може някой да ви каже нещо неприятно затова как изглеждате, но това не означава, че той е злонамерен. Може би не е наясно какво се случва с вас или по-скоро не знае какво да каже.
Грижете се за външния си вид! Ако косата ви побелее – боядисайте я. Ако ви е неприятно, че е изтъняла и оредяла – пробвайте да носите перука. Ако имате обриви – гримирайте ги. Не се колебайте да направите всичко което ще ви накара да се почувствате по-добре!
Грижете се за тялото си – почивайте си, хранете се здравословно, правете леки упражнения. Занимавайте се с неща които ви носят удоволствие. Това ще ви накара да се почувствате по-добре и да възвърнете част от самочувствието, което сте изгубили.
Истината е, че голяма част от тези промени се засилват в собствените ви представи затова как изглеждате. Фиксирате се върху тях, непрекъснато се питате „Добре ли изглеждам?”, „Дали се справям?” и т.н. Отговорите на тези въпроси не ви харесват и ви е се чувствате сякаш не сте вие, сякаш сте изгубили идентичността си. За съжаление вие не сте изключение и това се случва с повечето борещи се с рак хора.
Изредените по-горе съвети може и да не ви помогнат, а вие не бива да се оставяте в това състояние. Потърсете помощ на всички нива – семейство и приятели, психолози и физиотерапевти. Не е лесно, не е по силите на сам човек. Имате нужда от много силна и стройно изградена система за подкрепа. И не забравяйте – вие се борите с рак, вие се борите за живота си и всички ваши усилия заслужават уважение и адмирации! Всички тези промени, които ви тормозят и болестта не ви правят друг човек! Повтаряйте си –
ГИСТ е само болест, а не това което съм аз!РАКЪТ НЕ Е СМЪРТНА ПРИСЪДА
КАКВО ГУБИМ И КАК ПАК ДА ГО НАМЕРИМ
СТРАХ ОТ РЕЦИДИВ ИЛИ ЛЕКАРСТВЕНА РЕЗИСТЕНТНОСТ
СТРАХ ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СКЕНЕРА
ЛЕЧЕНИЕТО НА ГИСТ И ПРОМЕНИТЕ ВЪВ ВАШЕТО ТЯЛО
СЕКСУАЛНИЯ ЖИВОТ
КАК ДА КАЖЕМ НА НАШИТЕ ДЕЦА, ЧЕ СМЕ БОЛНИ ОТ РАК
КАК ДА КАЖЕМ НА ДЕТЕТО СИ, ЧЕ Е БОЛНО ОТ РАК
КОГАТО ЧЕТЕМ МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА
КРАЯT

 
This template downloaded form free website templates