Краят

 


Въпреки нашите усилия и упорита работа, понякога болестта следва своя естествен ход и нито лекарствата помагат, нито хирурзите могат да се намесят. В тези случаи излекуване или връщане към ремисия е невъзможно. Този етап на болестта се нарича терминален или краен стадий на рак. Тук, колкото и да е трудно, ще направим някакъв опит за да ви помогнем да намерите мир и смисъл в дните когато наближавате края на живота си.
Тази новина ще ви накара да изпитате много силни чувства и емоции – гняв, страх, тъга, съжаление…Нормално е да тъгувате за дните в които няма да ви има, за близките които ще оставите след себе си, за загубата на бъдещите дни. В тези моменти, говорете и споделяйте с близките си – ще тъгувате заедно, отново ще усетите тяхната обич и подкрепа и това може да ви донесе мир и облекчение.
За много хора, едно от най-големите притеснения е това, какво ще се случи с близките им след като те си отидат. Затова, може да предприемете стъпки за уреждане на някои правни, финансови и бизнес въпроси. Информирайте близките си за вашето финансово състояние, потърсете заедно нотариални актове и правни документи, банкови извлечения и други документи, които биха им били от полза след като вас вече няма да ви има. Ако имате сложни финанси (заеми, ипотеки…), можете да се обърнете към финансов съветник. Той няма да изчисти задълженията, но ще даде напътствия на семейството ви и така ще намали стреса от справянето с финансовите затруднения. Усещането, че оставяте след себе си семейството си защитено ще ви донесе облекчение и покой.

Съвсем естествено е да пожелаете да оставите наследство – доказателство, че ви е имало, че сте оставили следа в този свят. Съберете близките си и поговорете с тях по този въпрос. Споделете желанията си, консултирайте се и с адвокат.
Когато наближи краят на живота, може да ви се иска на направите някои неща, които винаги сте искали да направите и все не ви е оставало време за тях. Това може да е „мечтата на живота ви” (да посетите някое значимо за вас място и др.), а може и да е нещо съвсем простичко – да прочетете някоя книга, да се разхождате с внуците…Не се притеснявайте да се отдадете на тези си желания.
За много от нас, намирането на душевен мир е свързано и с уреждането на някои недоразумения и конфликти с близки, съседи или колеги. Ако имате възможност потърсете лично тези хора и им се извинете. Ако не можете, напишете им писмо или им се обадете по телефона. Може да ви се иска да се срещнете с някои специални за вас хора, които не сте виждали с години. Помолете семейството си да ви помогне за да се свържете с тях. Трябва да знаете, че въпреки вашите усилия и добрите ви намерения, тези срещи не винаги са това което сте очаквали – хората са различни, може да се притесняват, може да се страхуват да не ви кажат нещо погрешно, може дори да не пожелаят да дойдат. Това обаче, не бива да ви обезкуражава. Напротив, вие сте направили всичко което е било по силите ви и това ще ви донесе утеха.

Съберете семейството си, срещнете се и с други важни за вас хора – такива които сте обичали, които са ви помогнали да бъдете това което сте. Разговаряйте с тях за времето което сте прекарали заедно, отдайте се на спомени за празници и значими за вас събития. Гледайте видео-записи от сватби, кръщенета, ваканции и рождени дни. Ще видите колко пъстър и богат е бил животът ви. Колко много сте дали на близките си. Запишете на видео или аудио носител вашите спомени или обръщение към близките си. Споделянето или записването на мечтите за любимите хора ще ви донесе утеха и спокойствие, че сте се погрижили за тях.
Ако живеете сами, още докато сте добре потърсете помощ от социалните служби. Те ще ви обяснят на какви грижи можете да разчитате. Помолете социалните работници да издирят ваши макар и по-далечни близки и роднини. Обърнете се към приятели и колеги. Ще се изненадате колко много хора ще откликнат и ще ви дадат подкрепата си. Обсъдете с лекуващите онколози фактът, че сте сами и те ще ви дадат допълнителни инструкции за поведението ви, кога да се обърнете за помощ към тях, къде и как можете да бъдете настанени в болнично заведение или хоспис.
Не на последно място, трябва да обсъдите и вашето желание за поведението на лекарите в дните в които няма да можете да взимате сами решения – дали бихте искали да постъпите в хоспис или друг вид болнично заведение, дали бихте искали да бъдете реанимирани, дали бихте искали животът ви да бъде изкуствено подържан и др. По този въпрос трябва да поговорите както с роднините, така и с лекуващите лекари.
При някои хора религията заема важно място в живота им и подкрепата на вярата и духовниците са основен източник на комфорт в края на живота. При други, духовното равновесие може да се крие в усещането за връзка с природата или човека. Всеки е различен. Важното е да намерите вашият източник на покой, който ще внесе мир и смисъл в последните ви дни.

Медицинският специалист в екип за палиативни грижи – проф. Господин ДимовРАКЪТ НЕ Е СМЪРТНА ПРИСЪДА
КАКВО ГУБИМ И КАК ПАК ДА ГО НАМЕРИМ
СТРАХ ОТ РЕЦИДИВ ИЛИ ЛЕКАРСТВЕНА РЕЗИСТЕНТНОСТ
СТРАХ ОТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ СКЕНЕРА
ЛЕЧЕНИЕТО НА ГИСТ И ПРОМЕНИТЕ ВЪВ ВАШЕТО ТЯЛО
СЕКСУАЛНИЯ ЖИВОТ
КАК ДА КАЖЕМ НА НАШИТЕ ДЕЦА, ЧЕ СМЕ БОЛНИ ОТ РАК
КАК ДА КАЖЕМ НА ДЕТЕТО СИ, ЧЕ Е БОЛНО ОТ РАК
КОГАТО ЧЕТЕМ МЕДИЦИНСКА ЛИТЕРАТУРА
КРАЯT

 
This template downloaded form free website templates