Речник на някои медицински термини

 

Ш, Щ, Ю, Я

Щитовидна (тиреоидна) жлеза - най-голямата ендокринна (с вътрешна секреция) жлеза с тегло 20 — 25 грама при възрастните. Намира се в предната част на шията. Основната ѝ функция е производството на определени хормони (тироксин, трийодтиронин и калцитонин), които влияят върху метаболизма, растежа и развитието на орханизма. По време на лечение със сунитиниб, може да се развие хипотиреоидизъм – понижена функция на щитовидната жлеза.

Югуларен – който се намира или свързва с шията, напр. югуларна вена.

Ювенилен – юношески, напр. ГИСТ у хора под 18 год., може да се нарече и ювенилен ГИСТ.

Яйчникова функция – процесът на образуване и узряване на яйцеклетката в яйчника. Яйчникът е активен орган и при жени в детеродна възраст, при изследване с ПЕТ/КТ, може да покажат лъжлив резултат за патологичен метаболизъм в тази анатомична локализация. При такива спорни заключения от ПЕТ/КТ, следва да се направят допълнителни консултации, особено когато става дума за проследяване на отговора от терапията с иматиниб, сунитиниб или регорафениб при лечение на ГИСТ, тъй като яйчниците не са честа локализация за това заболяване.

Ядрено - магнитен резонанс - вид нерентгеново изследване, при което под влиянието на мощен магнит тъканите излъчват сигнали, които се преработват от компютър в образ на екран.

 

 
This template downloaded form free website templates