Речник на някои медицински термини

 

Х
Хабитуален – обичаен.

Хабитус – съвкупност от външни признаци в телосложението, които биха могли да са причина за заболяване.

Хематом – натрупване на кръв в тъканите поради кръвоизлив. Напр. Синки вследствие на удар. По време на лечение на гист с иматиниб, такива синини могат да се появят и безпричинно, като нежелана реакция от терапията.

Хематопоетеза (хемопоеза) - процес а на образуване на кръв­ни те клетки.

Хемоглобин - желязо-съдържащ червен пигмент, намиращ се в еритроцитите, чиято основна функция е транспортът кислород от белите дробове до тъканите на тялото.

Хеморагичен – свързан с кръвоизлив.

Хемораж – кървене, кръвоизлив.

Хепар – черен дроб.

Хепатален - чернодробен

Химиотерапия – лечение на заболяване с химически вещества. Понятието основно се използва за лекарственото лечение на злокачествените заболявания. То се извършва с химически вещества, които потискат механизмите на делене и размножаване на туморните клетки.

Хиперплазия – необичайно, абнормално увеличаване броя на нормалните клетки, което води до разрасване на тъканта.

Хиперденсен – термин използван от специалистите при разчитане на образите от изследване с компютърен томограф (скенер) и означава, че тъканта на описваната формация се характеризира с висока плътност.

Хипертония – повишено кръвно налягане – често съпътства лечението със сунитиниб и регорафениб.

Хиподенсен - термин използван от специалистите при разчитане на образите от изследване с компютърен томограф (скенер) и означава, че описваната формация се характеризира с по-ниска тъканна плътност от околния паренхим.

Хипоксия – понижено съдържание на кислород в тъканите.

Хирургичен (остър) корем – при остро настъпващи заболявания на органите в коремната кухина, които започват внезапно, обикновено на фона на добро здраве, характеризират се с бързо развитие на тежка клинична картина и заплашват живота на пациента. Налага се спашна коремна операция . Хирургичният корем може да е късен симптом на ГИСТ .

Хистология – диагностично изследване. Извършва се в лаборатория от специалист пато-морфолог. Взима се тъкан от предоставения за изследване материал, фиксира се върху лабораторно стълко (препарат) и се изследва под микроскоп това е единственият начин за диагностоциране на злокачествените заболявания.

Холестаза – състояние при което е невъзможно преминаването на жлъчните сокове в храносмилателната система. Причината може да бъде и тумор запушил или притиснал жлъчния канал.

Холецистектомия – оперативно отстраняване на жлъчния мехур.

Храносмилателна система – всички органи, които участват в преработването на храната в организма – от устата, хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника, тънките черва, дебелото черво, ректума и ануса.

 

 
This template downloaded form free website templates