Речник на някои медицински термини

 

Г
Гадене – това е неприятно усещане в стомаха, което често води до повръщане. Доста пациенти споделят, че след прием на дневната доза иматиниб усещат гадене около 15-20 минути след това. В началото на лечението гаденето е по-силно изразено и с времето се преодолява все по-лесно.

Гастректомия – хирургично отстраняване на стомаха. Бива частична или пълна.

Гастродуоденостомия – оперативно създаване на нова връзка между стомаха и дванадесетопръстника (дуоденума). В зависимост от анатомичното разположение на ГИСТ, при хирургично му отстраняване, може да се наложи гастродуоденостомия.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) – стомашното съдържимо се връща в хранопровода. Това са така наречените киселини. ГЕРБ често съпътства лечението на ГИСТ с иматиниб, тъй като лекарството дразни стомаха.

Гастроентеростомия - оперативно създаване на съединение между стомаха и тънките черва. В зависимост от анатомичната локализация на ГИСТ, при хирургично му отстраняване, може да се наложи гастроентеростомия.

Гастроинтестинален тракт – храносмилателна система. Включва всички органи които имат участие в приемането, смилането и усвояването на храната в организма – от устата до ануса.

Гастроскопия – ендоскопско изследване, с помощта на което дава възможност на лекарите да огледат отвътре горната част на храносмилателната система.

Ген – човешкото тяло е изградено от милиони клетки. Повечето клетки съдържат пълен набор от гени. Ние имаме хиляди гени. Генът е най-малката функционална единица за наследственост. В тях се съдържа генетичната информация. Съвкупността от всички гени в организма определя неговия генотип. Те са като структури, които контролират всички процеси в нашето тяло, отговорни са за много от нашите черти като цвят на очите, кръвна група и др. Ние унаследяваме от повечето гени по две копия, по едно от всеки родител. Гените са разположени в подобни на нишки структури, наречени хромозоми . Обикновено, ние имаме 46 хромозоми. Наследяваме ги от родителите си – 23 от единия родител и 23 от другия. Следователно имаме два комплекта от по 23 хромозоми или 23 двойки.

Гранулоцитопения – нарича се още неутропения и означава, че след анализ на кръвта се установява намален брой на неутрофилните гранулоцити. Те са вид бели кръвни клетки, а това състояние може да е причинено от лекарственото лечение на ГИСТ.

Грип – това е остро протичаща вирусна инфекция, която при хора с хронични заболявания може да доведе до усложнения. Пациентите с ГИСТ, които провеждат лекарствена терапия са допълнително застрашени защото тяхната имунна система е компрометирана от непрекъснатото лечение.Противогрипните ваксини не са „живи” ваксини и могат да бъдат прилагани по време на лекарственото лечение на ГИСТ.


 
This template downloaded form free website templates