Речник на някои медицински термини

 

Е
Едем – подуване на тъканите поради застой на течност в организма. Това е честа странична реакция от лечението с иматиниб.

Едематозен – подпухнал, появил се вследствие на оток

Езофагус – хранопровод, част от храносмилателната система. У развит индивид достига дължина от около 23 см.

Езофагогастроендоскопия – ендоскопско изследване, което позволява на лекаря да огледа хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника (дуоденума) от вътрешната страна.

Езофагектомия – хирургично отстраняване на хранопровода.

Езофагогастректомия – хирургично отстраняване на хранопровода и стомаха(или част от стомаха).

Екзон – екзоните с а онази част от нашите гени в която е кодирана информацията, която съдържа указания за образуване на белтъчините при изграждането на нова клетка .

Екстирпация – изкореняване, изтръгване, отстраняване. Термин с който в хирургията се означава цялостно отстраняване на тъкан, орган.

Ексцизия – хирургична манипулация, която означава изрязване на тъкан, част или цял орган.

Ендоскопия – изследване с ендоскоп – гъвкава тръбичка с лампичка и камера в единия ѝ край, състои се от стотици тънки стъклени фибри. Ендоскопското изследване позволява на лекаря да огледа отвътре хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника и колона. То също така позволява да се направят цветни снимки от вътршността на тези органи, да се вземе биопсичен материал и други процедури, за които иначе би се наложила оперативна интервенция.


 
This template downloaded form free website templates